Molodist Kyiv international film festival
27 жовтня 2023

Екватор «Молодості». «Степне», «Лишайся онлайн», «Переступаючи кордони», «Собор», національний конкурс та інші прем’єри за участі режисерів та знімальних груп

«Степне», «Лишайся онлайн», «Переступаючи кордони», «Собор», національний конкурс та інші прем’єри за участі режисерів та знімальних груп на «Молодості»

Ряд показів Міжнародного повнометражного конкурсу відбулись за присутності творців фільмів. Серед прем’єр у ці дні був і показ стрічки «Втрачений рай» Зено Ґратона. Фільм розповідає історію двох хлопців із виправної колонії для неповнолітніх. Один із них якраз збирається вийти на волю. Фотографуючи на камеру-обскуру, малюючи тушшю, танцюючи й читаючи реп, Джо та Вільям вирушають в емоційну й експресивну подорож-звільнення, чіпляючись одне за одного із дедалі більшою тугою та відчаєм. За словами режисера, йому важливо було показати, що відбувається у подібних виправних колоніях. І все задля того, аби люди звернули на це увагу. Також важливо було показати контраст, коли фізично людина перебуває у вʼязниці, але духовно вона любить і вона вільна. Ґратон надихався фільмами режисера Жана-П’єра Жене. 

25 жовтня відбулась прем’єра фільму «Лишайся онлайн», який представила режисерка Єва Стрєльнікова та продюсер  Антон Скріпець. Автори розповіли про ідею створення та те, що фільм створений в першу чергу для закордонної аудиторії, а також призваний нагадати  українцям про згуртованість перших місяців війни. 

 

26 жовтня відбулась національна прем’єра фільму Марини Вроди «Степне». На презентації фільму була присутня знімальна група, зокрема виконавець головної ролі Олександр Максяков, оператор-постановник Андрій Лисецький, художник по костюмах Володимир Кузнецов тощо. Серед зіркових гостей у залі були присутні актриса Ірма Вітовська, режисер та продюсер Олексій Гладушевський, режисер Олексій Радинський тощо. 

Після показу режисерка Марина Врода розповіла про процес створення стрічки, а глядачі поділились своїми враженнями. 

Також у кінотеатрі «Жовтень» глядачі вже побачили фільми із національної конкурсної програми короткометражних фільмів. 

«У Чорнобилі ми хотіли зробити якийсь інший фільм задовго до окупації. Але було досить важко на чомусь зупинитися, визначитися з темою, бо куди не глянь - скрізь є портал в якусь реальність. А потім сталося оце все і ця дилема зникла. Загалом все починалось, як проєкт документації воєнних злочинів. І якщо дивитись хронологічно - то окупація чорнобильської зони - це один із найперших злочинів, скоєних у перший день вторгнення. І я вважаю, що про кожен воєнний злочин, який скоїла росія в Україні, має бути фільм (або кілька)», - розказав після показу один з учасників, режисер стрічки «Чорнобиль 22» Олексій Радинський. 

Тривають покази документального конкурсу. Режисери Леся Кордонець («Переступаючи кордони»), режисер Деніс Добровода «Собор» та продюсер Метью Мюррей Бремнер («Собор»). 

Зокрема творці фільму «Собор» розповіли про знайомство зі своїм героєм, те що самі працювали над будівництвом собору разом із героєм, аби налагодити з ним контакт тощо.

Серед українських прем’єр важливим став показ документального фільму «Рік тигра» Олександра Назарова. Події стрічки відбуваються 2022 року, який за східним календарем називають роком Тигра. Герой фільму Олександр під час повномасштабного вторгнення залишається в рідному районі Харкова – Північній Салтівці. Тепер його найближче оточення – шість сусідів та домашні улюбленці. Під час обстрілів снаряд влучає у квартиру героя, і все, що залишається в Олександра, – його камера, через об'єктив якої він розповідає особисту історію. 

Модерувала зустріч із режисером Олександром Назаровим директорка ГО «Детектор медіа» Галина Петренко. Квитки на повторний показ фільму 29-го жовтня можна придбати тут

Всі фото з фестивалю можна знайти тут та тут.

Вже завтра відбудеться церемонія нагородження переможців «Молодості»!

Квитки на урочисте закриття тут.

Cookies

Наш веб-сайт використовує кукіз, аби зробити ваш досвід кращим. Користуючись нашим сайтом, ви погоджуєтеся на використання кукіз

Прийняти