Molodist Kyiv international film festival
15 червня 2023

Презентована повна програма фільмів першого в Україні ЛҐБТКІА+ кінофестивалю

КІНОФЕСТИВАЛЬ SUNNY BUNNY ОГОЛОШУЄ ПОВНУ ПРОГРАМУ ФІЛЬМІВ

Фестиваль ЛҐБТКІА+ фільмів SUNNY BUNNY, що відбудеться в Києві з 22-го по 28-е червня 2023 року, оголошує повний перелік фільмів, які будуть представлені цьогоріч, зокрема масштабну українську програму, включно з «Українською ретроспективою». 

Команда SUNNY BUNNY представила фільми для таких програм, як: «Панорама»,  «Українська квір-ретроспектива», «Квірчик», X BORDERS, «Міжнародні короткі фільми: деколонізувати, відбороти, перетворити» та «Квір-борці». Також стало відомо, які стрічки стануть Фільмом-відкриттям та Фільмом-закриттям цьогорічного кінофестивалю.

Фільмом-відкриттям першого «Сонячного Зайчика» стане французька документальна стрічка «Орландо: моя політична біографія» режисера Поля Б. Пресіадо. Фільм став сенсацією цьогорічного Берлінського міжнародного кінофестивалю, та отримав чотири нагороди, а саме: Teddy Award  за найкращий документальний/есеїстичний фільм, спеціальний приз журі конкурсу Encounters, спеціальну відзнаку журі Берлінале за документальний фільм, а також — нагороду читацького журі Tagesspiegel. Заснований на класичній транс-історії «Орландо», з однойменного роману Вірджинії Вульф, звертається до авторки голосами трансґендерних і небінарних людей. Фільм розповідає про вигаданого персонажа (створеного за образом коханки Вульф — Віті Секвіл-Вест), який став реальністю.

Фільмом-закриттям стане перший повнометражний фільм німецько-американського режисера ​​Гарві Реббіта «Капітан Феґотрон рятує всесвіт», який мав світову прем'єру в програмі Bright Future Роттердамського міжнародного кінофестивалю 2023. Мікробюджетний берлінський фільм, знятий під час пандемії, з порноакторами в більшості ролей, майстерно міксом жанрів і форм (ігрове й анімація, мюзикл, комедія і трилер) оповідає про Капітана Феґотрона, який стоїть перед викликом — чи вдасться йому врятувати світ від квірного апокаліпсису?

На гостей фестивалю очікує програма «Українська квір-ретроспектива», яка представить 6 повнометражних фільмів. Гості фестивалю зможуть подивитися: фільм-легенду режисера Сергія Параджанова «Тіні забутих предків». Ця стрічка стала дебютною для Івана Миколайчука, який згодом став відомим актором, режисером, та одним із символів українського кінематографа. «Тіні забутих предків» вважається найкращим українським фільмом усіх часів — і важливо наголошувати, що його творець був негетеросексуальним.

У програмі також будуть представлені: драматична стрічка Ігоря Черницького «Івін А.», відома своєю гомоеротикою, кримінальна комедія «Три історії» Кіри Муратової з ЛҐБТК-темою, документальний фільм Вадима Ількова «Тато — мамин брат», світова прем'єра якого відбулася у рамках європейського фестивалю документального кіно Visions du Rée у Ніоні, Швейцарія. Там стрічка отримала приз як найінноваційніший фільм міжнародної конкурсної програми; також «Тато — мамин брат» був визнаним найкращим українським повнометражний фільмом на Одеському міжнародному кінофестивалі у 2019 році.

До повнометражної секції «Української квір-ретроспективи» також увійдуть: стрічка «Домашні ігри» Аліси Коваленко, знята в копродукції між Україною, Францією та Польщею, та фільм Катерини Горностай «Стоп-земля», що отримав «Кришталевого ведмедя» журі конкурсної програми Generation 14plus на Берлінському міжнародному кінофестивалі у 2021 році. За рік, у 2022, — стрічка «Стоп-земля» отримала головну нагороду національного конкурсу КМКФ «Молодість», який приймав Гамбурзький кінофестиваль.

Фестиваль SUNNY BUNNY представляє збірку нових короткометражних фільмів 2022-2023 років, серед яких: перша ігрова стрічка режисерки Надії Парфан «Це побачення», що увійшла до конкурсної програми цьогорічного Берлінського міжнародного кінофестивалю, фільм Антона Шебетка «Сімеїз», що був спочатку виставкою, потім інсталяцією, і лише згодом перетворився на короткометражний фільм, документальні історії від режисерки Олени Сіятовської «Ваша Мішель» та «Він.Вона» Яни Кириченко, «Сусід по кімнаті» режисера Євгена Слупчука та «До комендантської години» Анжеліки Устименко.

Також на фестивалі буде представлена спецподія «Квір-борці», в якій покажуть документальний короткометражний фільм «Українські квір-борці за свободу» від Анжеліки Устименко. Це фільм про ЛҐБТКІА+ військових, що розповідають про свої досвіди в перші тижні повномасштабного вторгнення Росії проти України. Фільм Анжеліки й Алекса Кінга «Rebel Queers: квір-опір України» повертається до цих героїв майже через рік. Після показу буде проведена дискусія про потребу прийняття закону про цивільні партнерства за участю депутатки й авторки законопроєкту №9103 Інни Совсун, ЛҐБТК+ активіст_ок, представників і представниць організації «ЛҐБТК-військові та їхні союзники». На подію також запрошено Міністерство юстиції України.

Детальний реліз - за посиланням

Повна програма - за посиланням



Cookies

Наш веб-сайт використовує кукіз, аби зробити ваш досвід кращим. Користуючись нашим сайтом, ви погоджуєтеся на використання кукіз

Прийняти