Molodist Kyiv international film festival
13 жовтня 2023

КМКФ «Молодість» розповідає про українські фільми на фестивалі

КМКФ «Молодість» розповідає про українські фільми на фестивалі: 

Національний конкурс, програму «Українські прем’єри» та інші українські фільми в конкурсних і позаконкурсних програмах фестивалю

Як повідомлялось, фестиваль відбудеться із 21 по 29 жовтня. Відкриття, церемонія нагородження та частина показів відбудуться у кінотеатрі «Краків». Фестивальним центром стане кінотеатр «Жовтень».

До національного конкурсу короткого метра увійшли 25 картин різних жанрів та форм (ігрове, документальне, анімація). Серед відібраних стрічок, як ті, що вже мають довгу фестивальну історію, так і такі, які будуть показані вперше саме на «Молодості». 25 стрічок разом складаються у мозаїку життя сучасного українського суспільства у другий рік повномасштабного вторгнення росії. Покази фільмів національного конкурсу відбуватимуться 24-27 жовтня о 19:30 в кінотеатрі «Жовтень».

Фільми короткометражного конкурсу:

Войси з Бахмута  / Ігор Бабаєв / Україна, 2023, 15’

Кіра  / Анастасія Ободовська / Україна, 2023, 27’

Коли буде тепло? / Олександра Плетенецька / Україна, 2022, 15’

До комендантської години / Анжеліка Устименко / Україна, 2023, 23’

Сьома зміна / Наталія Ільчук / Україна, 2023, 15’

Анкета / Наталія Ільчук  / Україна, 2022, 30’

Ach So / Поліна Піддубна / Україна, Німеччина, 2022, 3’

Пісня Клаудіо / Андреас Нільсон  / Сполучене Королівство, Україна, 2022, 10’

Оптика / Олексій Новіков / Україна, 2022, 26’

Паперовий Лицар / Олександр Хоменко / Україна, 2022, 16’

Ми повернемо довіру харківʼян та будемо якісно обслуговувати житлові будівлі / Максим Ходак / Україна, 2022, 24’

Там де він ступав / Єгор Гармаш / Україна, 2023, 25’

Щоразу затинаюся від звістки з Києва / Дарина Мамайсур / Україна, Бельгія, Португалія, Угорщина, 2022, 17’ 

Мокош / Анна Дудко / Україна, Австрія, 2023, 5’

Чорний пес / Нікіта Зарх  / Україна, 2022, 20’

Це побачення / Надія Парфан / Україна, 2023, 6’

В Парижі ніхто не думає про завтра / Андрій Кокура / Україна, Франція, 2023, 14’

Скажи «Cześć» / Вероніка Шустер, Ната Ониш / Україна, 2023, 17’

Зупинка / Катерина Омельяненко / Україна, 2023, 3’

Жива / Владлен Одуденко  / Україна, 2023, 12’

Чорнобиль 22 / Олексій Радинський / Україна, 2023, 21’

Кінець історії / Станіслав Битюцький / Україна, 2023, 15’

Як це було / Даміан Коцур, Анастасія Солоневич / Польща, Україна, 2023, 15’

70 000 років тому / Едуард Нечмоглод / Україна, 2023, 198’

Маріуполь. Сто ночей / Софія Мельник / Україна, Німеччина 2023, 8’

 

 

У міжнародному повнометражному конкурсі представлені фільми, вироблені в Україні або у копродукції. Це драма Марини Вроди «Степне» і стрічка Єви Стрєльнікової «Лишайся онлайн». 

У серпні цього року Марина Врода отримала нагороду «Срібний леопард»  —  за найкращу режисерську роботу за стрічку «Степне» на кінофестивалі у Локарно. «Срібний леопард» присуджується містом і регіоном Локарно за найкращу режисуру у міжнародному конкурсі.  Крім того, фільм отримав на Локарно приз FIPRESCI від Міжнародної федерації кінопреси.

Фільм є копродукцією України, Німеччини, Польщі та Словаччини. Події дебютного повнометражного фільму Марини Вроди розгортаються на тлі картинних зимових пейзажів України, спорожнілих сіл і зростаючого відчуження між людьми в пострадянському суспільстві. «Степне» – це історія Анатолія, чоловіка, який повертається додому з великого міста, щоб доглянути за хворою матір’ю. Тяжка хвороба матері, зустріч із братом і жінкою, яку він кохає, змушують Анатолія замислитися над прожитим життям і минулими вчинками. Аж раптом, перед самою смертю, мати розповідає Анатолію про скарб, який вона заховала в сараї…

Головні ролі зіграли Олександр Максяков, Ніна Антонова, Олег Примогенов та Радмила Щоголєва.

Фільм «Лишайся онлайн» режисерки Єви Стрєльнікової був знятий вже після початку повномасштабного вторгнення. За сюжетом, до молодої жінки Лізи, яка займається волонтерством у Києві, потрапляє один із тисяч ноутбуків, які пожертвували пересічні українці на підтримку військових. Їй надходить загадковий відеодзвінок від хлопчика, який розшукує свого батька, попереднього власника ноутбука, що зник під час вторгнення російської армії в Бучу. Неохоче вона погоджується допомогти знайти його зниклих батьків. Це рішення зрештою змусить її ризикувати життям власних близьких.

В документальному конкурсі буде представлено дебютну повнометражну документальну роботу Івана Сауткіна «Поема для маленьких людей», про яку «Молодість» вже розповідала детальніше.

До позаконкурсної програми «Українські прем’єри» увійшли 2 стрічки. Це документальна картина «Рік тигра» Олександра Назарова. На фестивалі відбудеться світова прем’єра стрічки.  Події відбуваються у 2022 році, який за східним календарем називають роком Тигра. Головний герой фільму Олександр під час повномасштабного вторгнення залишається в рідному районі Харкова — Північній Салтівці. Тепер його найближче оточення — шість сусідів та домашні улюбленці. Під час обстрілів снаряд влучає у квартиру героя, і все, що залишається в Олександра, — його камера, через об'єктив якої він розповідає особисту історію. 

Друга картина цієї програми — також документальна. Це україно-австрійська стрічка «Що далі?» режисерки Дар'ї Дрюченко. Вона також розповідає про Харків часів повномасштабного вторгнення.  Під час обстрілів міста багато громадян були змушені ховатися на станціях метро. Це історія про кількох людей – молодого студента-медика, вчителя, що дає надію дітям, і вагітної пари, яка вірить у краще майбутнє.

Також серед українських фільмів на «Молодості» варто відзначити «50 горизонтів» з програми FORMAекспериментальний документальний фільм Олексія-Нестора Науменко. На фестивалі відбудеться світова прем’єра цієї стрічки. 

Нагадаємо, що в продаж вже надійшли фестивальні абонементи. Власники фестивального абонемента можуть відвідувати всі покази у кінотеатрах «Жовтень» та «Краків», окрім церемоній відкриття та закриття. До 15 жовтня абонементи можна придбати за зниженою ціною 750 гривень.  

На фестивалі діє також і студентський абонемент (за наявності студентського квитка). Його вратість — лише 350 гривень (до 15 жовтня).

Із 16 жовтня і до 21 жовтня фестивальні абонементи коштуватимуть 1000 гривень, а студентські —  500 гривень.

Придбати абонементи можна за посиланням.

Фестиваль відбудеться за підтримки Державного агентства України з питань кіно, Goethe-Institut, посольства Швейцарії в Україні, посольства Італії в Україні та Італійського інституту культури в Україні, посольства США в Україні.

Креативний партнер Hexagon Аgency

Партнери:

М.С.Л.

Ілта

кінотеатр «Жовтень»

кінотеатр «Краків»

КП «Київський культурний кластер»

FROLOV

Kimberli

Amo Pictures

Міжнародний інститут глибинної психології

Медіапартнери:
1+1media – генеральний медіапартнер

LB.UA

Kиївстар ТБ

Свідомі

Суспільне

hromadske

Український тиждень

Медіапарнер українського кіно Лірум

Mind.ua 

Детектор Медіа

Marie Claire

DTF Magazine

Moviegram

ТиКиїв

Вечірній Київ

Нове Українське Кіно

Загін Кіноманів

* на ілюстраціїї кадр з фільму «Степне», оператор Андрій Лисецький




Cookies

Наш веб-сайт використовує кукіз, аби зробити ваш досвід кращим. Користуючись нашим сайтом, ви погоджуєтеся на використання кукіз

Прийняти