Molodist Kyiv international film festival
27 травня 2021

«Молодість» оголосила склад журі конкурсних програм

Ювілейний 50-й Київський міжнародний кінофестиваль «Молодість» стартує уже за кілька днів у гібридному форматі. Оцінюватиме фільми конкурсної програми журі з 12 країн.

ЖУРІ МІЖНАРОДНОГО КОНКУРСУ

 

Ада Соломон — продюсерка, Румунія

Продюсерка та представниця оціненої на Каннському, Венеційському та Берлінському фестивалях та натуралістичної «Румунської нової хвилі» в кіно. Понад 20 років у кіновиробництві, заснувала продюсерську компанію HiFilms. Остання продюсерська робота «Невдалий трах, або шалене порно» отримала головний приз на цьогорічному Берлінале.

 

Жульєт Дюре — кіноекспертка, Бельгія

Керівниця напряму «Кіно» в Центрі витончених мистецтв в Брюсселі (BOZAR). Курує подію Bridges. East of West Film Days — програму, яка щороку в Бельгії показує найкращі фільми з України, Грузії, Вірменії, Азербайджану, Республіки Молдова та Білорусь.

 

Мауріціо Фантоні Міннелла — кінокритик і режисер, Італія

Куруваав огляди італійського кіно в італійських культурних інститутах Марселя, Ліона, Лісабона, Гельсінкі, Салонік, Каракаса, Гватемали, Ріо-де-Жанейро, Мальти, Хайфи, Сеула, Алжира, Бейрута, Сантьяго-де-Чилі, Одеси, Праги, Нью-Йорка, Лондона. З 2009 року — президент культурної асоціації FreeZone. Режисер понад 20 документальних фільмів.

Наталія Ворожбит — драматургиня і режисерка, Україна

Авторка понад 14 п’єс та 6 серіалів, шоуранерка серіалу «Спіймати Кайдаша». Написала сценарії до фільмів «Кіборги» та «Дике поле». Дебютувала як режисерка зі стрічкою «Погані дороги». Фільм увійшов до програми «Міжнародний тиждень критики» Венеційського фестивалю та отримав 3 нагороди премії «Кіноколо».

 

Валентин Васянович — режисер, Україна

Автор 4 повнометражних художніх фільмів. Два останні фільми, «Рівень чорного» та «Атлантида», Український Оскарівський Комітет висунув на номінацію «Найкращий фільм іноземною мовою» у 2017 та 2020 роках. Стрічка «Плем’я», в якій Валентин Васянович виступив оператором, отримала Гран-прі «Тижня критики» Каннського фестивалю та Європейський кіноприз у номінації «Відкриття року».

 

ЖУРІ НАЦІОНАЛЬНОГО КОНКУРСУ

 

Кирило Марікуца — дистриб’ютор, Україна

Творець фестивалю короткого метру #KISFF і фестивалю про музику та кіно INTRO. Співзасновник KyivMusicFilm — дистриб’юторського проєкту, який представляє фільми про мистецтво та сучасну культуру.

 

Оксана Войтенко — режисерка, Україна

Режисерка музичних відео та рекламних роликів. Перемогла в Національному конкурсі на фестивалі «Молодість» у 2020 році з фільмом «Схрон».

 

Ваутер Янсен — дистриб’ютор, Австрія

Власник Square Eyes, компанії, що займається фестивальною дистрибуцією. Каталог фільмів Square Eyes збирає головні призи в Каннах, кінофестивалях в Торонто, Локарно та Берліні. Був головою програмного відділу фестивалю Go Shorts, кваліфікованого для відбору на премію «Оскар»



ЖУРІ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КОНКУРСУ

 

Жак Біду — продюсер, Бельгія

Заснував компанію JBA Production, яка спродюсувала 115 фільмів з моменту створення у 1984 році. Став продюсером фільму «Донбас» Сергія Лозниці, який увійшов до офіційного відбору в Каннах та відкрив програму «Особливий погляд» у 2019 році.

 

Пітер-Ян де Пˈю — режисер, Бельгія

Після закінчення навчання в школі візуального мистецтва RIT 8 років працював над документальною стрічкою про Афганістан «Земля просвітлених». За цей фільм отримав приз журі фестивалю Sundance у номінації «Найкраща операторська робота». У 2017 році зняв короткий документальний метр про події на Донбасі «Дівчата та мед».

 

Вікторія Лещенко — програмна директорка фестивалю Docudays UA, Україна

Має 10 років досвіду в кінофестивальному менеджменті. У 2007–2011 працювала редакторкою фестивальних видань та була програмною координаторкою фестивалю «Молодість». Згодом приєдналась до команди Docudays як програмерка, а з лютого 2019 року — стала програмною директоркою фестивалю.

ЖУРІ КОНКУРСУ СОНЯЧНИЙ ЗАЙЧИК

 

Анна Довгопол — експертка з гендерних питань, Україна

Координаторка програми «Гендерна демократія» Фонду ім. Гайнріха Бьолля. Понад 10 років працює у громадських організаціях, пов’язаних з тематикою фемінізму та ЛГБТ, в Україні та Киргизстані.

 

Фелікс Маріто — актор, каскадер, Франція

Зіграв помітні ролі у французькому квір кіно. Знявся у стрічці Гаспара Ное «Вічне світло». Грає головні ролі у фільмах «Ніж у серце», який увійшов до програми Каннського фестивалю у 2018 році, «Дикий», та «Джонас».

 

Марко Берґер — кінорежисер, Аргентина

Переможець в програмі «Сонячний зайчик» на 45-му та 48-му фестивалі «Молодість». Отримав премію «Тедді» на Берлінале за стрічку «Відсутній», а його фільм «Метелик» був представлений у програмі «Панорама» фестивалю.

 

ЖУРІ КОНКУРСУ TEEN SCREEN

 

Георгій Іллєнко

Катерина Колос

Лука Хараішвілі

Святослав Іллєнко

Софія Грінберг



ЖУРІ FIPRESCI

 

Альберто Кастеллано — есеїст та кінокритик, Італія

Написав приблизно 10 книг про кіно. Остання публікація автора — монографія Клінта Іствуда. Був відбірником Міжнародного тижня критики Венеційського фестивалю та викладав в Університеті Салерно.

Рауль Рейс — кінокритик, Люксембург

Член журі фестивалю CinEast, засновник та менеджер португаломовного ресурсу Bomdia.lu, керівник відділу Офісу публікацій Європейського Союзу.

Андрій Алферов — член Асоціації кінокритиків FIPRESCI, Україна

Кінознавець, кінокритик, телеведучий, куратор виставки «Польоти у сні й наяву» у Довженко-Центрі. Виставка досліджує однойменну культову кінострічку Романа Балаяна та епоху, в яку вона створювалася.

 

ЕКУМЕНІЧНЕ ЖУРІ

 

Крістін Ріс — громадська діячка, кінознавиця, Швейцарія

Відповідала за управління та організацію відділу подальшої освіти при Реформатських Церквах кантону Берн-Юра-Золотурн у Швейцарії упродовж 11 років. Була членкинею екуменічного журі на фестивалях в Мангаймі та Саарбрюккен (Німеччина).

 

Беата Кезді — журналістка, Угорщина

Журналістка та головна редакторка вебсайту та журналу Євангелічно-лютеранської церкви в Угорщині. Членкиня журі фестивалю 14 Міжнародного кінофестивалю в Мішкольці, Угорщина.

 

Вікторія Государська — фахівчиня із комунікацій, Україна

Політологиня, журналістка і ведуча, яка спеціалізується на безпекових та інформаційних процесах.

Теги:
Cookies

Наш веб-сайт використовує кукіз, аби зробити ваш досвід кращим. Користуючись нашим сайтом, ви погоджуєтеся на використання кукіз

Прийняти