Molodist Kyiv international film festival
18 жовтня 2023

Журі 52-го кінофестивалю «Молодість»

Цьогоріч до складу журі 52-ї повноформатної едиції кінофестивалю було відібрано як провідних кінематографістів з України та світу, так і культурних менеджерів та фестивальних відбірників.

Нагадаємо, що в цьому році фестиваль триватиме із 21 по 29 жовтня.

Журі Міжнародного конкурсу: 

Віка Хоменко, Україна - продюсерка. Віка Хоменко народилася 1989 року в Києві, Україна. Закінчила Могилянську школи журналістики Національного університету «Києво-Могилянська академія». 

Продюсерську кар'єру розпочала у 2017 році як лінійна продюсерка короткометражних фільмів. Повнометражним продюсерським дебютом для неї стала драма про дорослішання «Стоп-Земля» режисерки Катерини Горностай, яка у 2021 році здобула «Кришталевого ведмедя» юнацького журі конкурсної програми Generation 14+ на Берлінському кінофестивалі. 

У 2019 році разом із продюсеркою Дар'єю Бассель заснували компанію «Moon Man», яка займається виробництвом авторських документальних та ігрових фільмів.

Віка Хоменко має також досвід у сфері комунікацій та координації заходів. У 2015 році вона приєдналася до команди Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA, де нині є координаторкою індустрійної платформи. 

Живе та працює в Києві.

Томас Стоковскі, Німеччина-Україна - оператор-постановник німецько-польського походження (1961 р. н.), який живе в Берліні та Києві.

З 1994 до 2004 року знімав документальні фільми для різних телеканалів по всьому світу.

З 2005 року створював рекламні кампанії для світових брендів, зокрема Porsche, VW, Audi, Mercedes, BMW, Toyota, Renault тощо.

У 2020-х роках Стоковскі повернувся до великого кінематографа. Серед його останніх робіт – короткометражна стрічка «Кімната Батіка» (2021) та повнометражний фільм «Киснева станція» (2023).

Романна Лобач, Україна - Греція  - продюсерка, акторка. Українська акторка та продюсерка Романна Лобач народилася 17 листопада 1991 року в Полонному, Україна. У 2013 році закінчила факультет акторської майстерності театральної школи Афінської консерваторії.

Вона почала зніматися в кіно у 11 років. Знялася в понад 25 повнометражних і короткометражних фільмах, прем'єри яких відбулися на міжнародних кінофестивалях, зокрема у Каннах, Венеції, Роттердамі й Нью-Йорку. Акторську гру Лобач у стрічках «Oлла» (2019), «Я не нічого забувати» (2021) та «4 березня» (2015) було відзначено на міжнародному кінофестивалі в Салоніках та інших фестивалях.

Романна є випускницею навчальних програм Берлінале, Sarajevo Talents, Locarno Industry Days та New Producers Room короткометражної програми Каннського кінофестивалю, а також членкинею Грецької кіноакадемії й Грецької асоціації продюсерів.

Камен Балканскі, Болгарія - культурний менеджер. Після закінчення Національної художньої академїї у Софії (Болгарія) з 1997 по 2002 рік Камен працював виконавчим директором Фонду сучасного мистецтва SCA, де відповідав за фінансове та програмне планування, а також за співпрацю з болгарськими та міжнародними державними та громадськими культурними організаціями. 2002 року Камен став адміністративним директором телеканалу «ММ», а з 2004 по 2006 рік обіймав посаду радника генерального директора цієї ж телекомпанії. У 2004 році Камена було призначено головою MEDIA Desk Bulgaria, а в 2015 році – виконувачем обов’язків директора Національного кіноцентру Болгарії (201-17 та 2021-22). Крім цього, він є членом правління EFAD (Асоціації директорів європейських кіноагентств), а також очільником Медійного офісу програми «Креативна Європа» в Болгарії.

Алла Самойленко, Україна - кастинг-директорка. Алла Самойленко народилася 1973 року в Києві. Працює кастинг-директоркою як українських, так і міжнародних проєктів, є членкинею ICDA (Міжнародної асоціації кастинг-директорів), EFA (Європейської кіноакадемії), а також правління Української Кіноакадемії. 

Закінчивши Київський національний університет театру, кіно і телебачення імені І.К. Карпенка-Карого за спеціальністю кінознавець та пропрацювавши 6 років особистою асистенткою президента конкурсу краси «Міс Україна», у 2003 році Алла розпочала свій шлях у кастингу. Її відмінною рисою є здатність розгледіти талант у театральних акторах і людях без акторського досвіду та зробити з них справжніх зірок кіно. Крім цього, Алла проводить лекції та майстер-класи для підвищення професійного рівня акторів.

 

 

Журі Документального конкурсу:

В’ячеслав Цвєтков, Україна - оператор-постановник. В’ячеслав Цвєтков народився 21 жовтня 1984 року в місті Українка. Закінчив Київський національний університет культури і мистецтв за спеціальністю оператор кіно і телебачення.

До найвідоміших проєктів В'ячеслава Цвєткова як оператора-постановника належать: «Земля блакитна, ніби апельсин», «Брама», «Парфенон», «Цей дощ ніколи не скінчиться», «Solitude».

Роботи В’ячеслава було відзначено численними міжнародними нагородами. 

Так, стрічка «Земля блакитна, ніби апельсин» здобула приз за найкращу операторську роботу Міжнародної асоціації документалістів (IDA) та Польського фестивалю Millennium Docs Against Gravity. А фільм «Цей дощ ніколи не скінчиться» було визнано найкращою операторською роботою на фестивалі Black Canvas у Мехіко. Також Українська кіноакадемія двічі номінувала Цвєткова на звання найкращого оператора-постановника. 

Дмитро Тяжлов, Україна - режисер-оператор документального кіно, режисер монтажу, консультант-викладач. Здобув вищу освіту в КНУТКіТ ім. І.К. Карпенка-Карого (майстерня Лисецького С.О та Гольштейна І.Ц).

Починаючи з 2007 року є художнім керівником курсу операторської майстерності у своїй alma mater. З 2011 року є куратором документальної програми щорічного фестивалю американського кіно «Незалежність», а 2013 разом з продюсеркою Еллою Штикою започаткував лабораторію з кіновиробництва для молодих митців «Indie Lab».

Зі своїми фільмами брав участь у багатьох фестивалях та заходах, присвячених режисурі та спільному виробництву документальних фільмів. Дмитро Тяжлов є членом Національної спілки кінематографістів України, Гільдії кінооператорів України. 

Барбара Купісті, Італія - італійська режисерка документального кіно, телепродюсерка та ведуча, а також відома акторка, лауреатка численних кінонагород. 

Барбара Купісті розпочала свою кар'єру з головних ролей в італійських та французьких фільмах і телесеріалах. Протягом двадцяти років вона працювала з видатними режисерами з усього світу. У 2002 році знялася у своїй останній стрічці, французькій кримінальній драмі «Тотальний хеопс» за участі Марі Трентіньян та Рішаром Боренже. У 2008 році Барбара увійшла до складу міжнародного журі Венеційського кінофестивалю та стала членкинею Італійської кіноакадемії.

З 2007 по 2023 рік за підтримки ЮНІСЕФ, УВКБ ООН та Amnesty International Купісті зняла 12 документальних фільмів, присвячених соціальним проблемам у різних країнах світу. Її роботи здобули кілька нагород на міжнародних кінофестивалях. Зокрема, фільм «Матері», представлений на Венеційському кінофестивалі у 2007 році, здобув премію Давида ді Донателло за найкращий документальний фільм.

У 2022 та 2023 роках Купісті працювала над стрічками «Готель Сараєво» та «Нотатки воєнного часу», перший з яких присвячений 30-й річниці облоги Сараєва під час війни в Боснії, а другий – війні, що триває в Україні, та висвітленню ролі, яку відіграють у ній українські жінки. 

Журі Національного конкурсу:

Раду Стикля, Португалія - культурний менеджер, кінофестивальний координатор, ПОРТУГАЛІЯ. Раду Стикля народився 1993 року в Тімішоарі, Румунія. Раду – ідейний натхненник, арт-директор і митець, що мешкає в Порту, Португалія. Здобувши освіту в галузі мистецтва та мультимедіа, він створює тісну співпрацю між кіно, міждисциплінарним мистецтвом, міжнародними виставками та мистецькими резиденціями, що призводить до неочікуваних зв'язків та результатів. Раду переймається підтримкою тісного зв'язку між Східною Європою та Португалією.

У 2016 році митець переїхав в Порту, де заснував BEAST – Фестиваль центрально- та східноєвропейського кіно. У 2018 році створив Культурний центр сучасного східноєвропейського мистецтва OKNA й наразі відповідає за його програму. Як культурний менеджер Стикля встановив стійкі партнерські стосунки з кількома міжнародними інституціями, зокрема програмою ЄС «Креативна Європа», Міжнародним Вишеградським фондом, Інститутом румунської культури, Канадською радою у справах мистецтв, Литовським інститутом культури, Польським інститутом кіномистецтва, Інститутом імені Луїша де Камойнша. 

Як програмер Стикля завжди залучений до складання програм, модерації та відбору на кількох кінофестивалях і в галереях по всій Європі. Здебільшого зосереджується на молодих митцях та експериментальних роботах із Центральної та Східної Європи.

Клеменс Пул, США-Україна - митець та куратор. Митець з США, який живе і творить в Україні. Його роботи були представлені на виставках у Європі та США. З 2014 року Пул активно співпрацює з українською платформою культурних ініціатив «Ізоляція» як куратор серії інсталяцій «Захоплення» (2014), автор і продюсер партизанської перформанс-інтервенції #onvacation (2015), а також співкуратор виставки «Архітектура України – за лінією фронту». Митець брав участь у численних виставках, заходах, публічних програмах і публікаціях, пов’язаних із сучасним мистецтвом в Україні. У 2022 році його фільм «Діма, Дмітрій, Дмитро. Слава Героя» отримав спеціальну відзнаку на МКФ «Молодість».

Аліна Панасенко, Україна - режисерка та мисткиня. Українська режисерка та мисткиня Аліна Панасенко народилася у 2000 році в місті Сєвєродонецьк Луганської області. Членкиня Української кіноакадемії та членкиня колективу MYPH. Навчалася в КНУТКіТ на кафедрі драматургії. Зняла короткометражний фільм 20-11-7.mp4 (переможець національного конкурсу МКФ «Молодість» у 2021) та короткометражний фільм «Театральна» (нагорода за найкращий монтаж на кінофестивалі короткометражних фільмів у Тель-Авіві у 2023). Працювала над режисерським сценарієм для стрічки «Ля Палісіада» Філіпа Сотниченка.

Склад дитячого журі буде оприлюднений трохи згодом.

Cookies

Наш веб-сайт використовує кукіз, аби зробити ваш досвід кращим. Користуючись нашим сайтом, ви погоджуєтеся на використання кукіз

Прийняти