Molodist Kyiv international film festival
22 жовтня 2020

Звернення щодо бюджету на культуру у 2021 році

Звернення від дирекції КМКФ «Молодість»

Напередодні голосування за державний бюджет дирекція КМКФ «Молодість» звертає увагу на важливість ухвалення видатків на культуру в обсязі, що забезпечить функціонування сектору у 2021 році.

Пандемія COVID-19 стала викликом для усієї світової економіки, але міжнародні експерти відзначають, що саме культура та креативні індустрії постраждали від неї найбільше, оскільки втратили контакт з аудиторією. Кричуще актуальним це є і для кіно, процес виробництва і дистрибуції якого постраждав або практично зупинився. В українських реаліях розвиток кіно, зйомки нових фільмів, проведення кінофестивалів та промоція українського кіно у світі можливі лише за підтримки держави.

Дискурс креативної економіки, яка генерує один з найвищих показників доданої вартості, повинен бути на горизонті пріоритетів у наступному році.

Культура – це і збереження спадщини, і розвиток нових напрямків, які формують українську ідентичність. Саме це є вирішальним для проекції української публічної дипломатії та боротьби з агресором, оскільки культура – це м’яка сила політичного впливу.

Застосування європейських практик та побудова нових цінностей можливі, лише якщо культура матиме достатні та гідні умови державної підтримки, аби не просто функціонувати, але і забезпечувати генерацію нових смислів та нового продукту. Країни ЄС започаткували додаткові механізми та інструменти підтримки креативних індустрій, оскільки вони розуміють їх важливість і потенціал для стрімкого відновлення.

Ми не можемо допустити скорочення бюджету на культуру, особливо в тих умовах, в яких сьогодні перебуває Україна та світ. Без додаткової підтримки ми втратимо усі ті паростки прогресу, змін та результатів, які почасти з’являлися в категоріях «попри» і лише завдяки ентузіазму українського креативного середовища.

#грошінакультуру

Cookies

Наш веб-сайт використовує кукіз, аби зробити ваш досвід кращим. Користуючись нашим сайтом, ви погоджуєтеся на використання кукіз

Прийняти